Halaman

Sabtu, 2 Februari 2013

Kisah TeladanHATI dan LIDAH

Pada suatu hari Luqman Al-Hakim disuruh oleh tuannya menyembelih seekor kambing. Tuannya meminta Luqman  Al-Hakim mengeluarkan 2 keping daging yang sangat besar khasiatnya. Setelah Luqman Al-Hakim menyembelih seekor kambing, beliau mengeluarkan lidah dan hati kambing tersebut. Beliau memasak dan menghidangkan untuk tuannya.

Beberapa hari kemudian, tuannya menyuruh Luqman Al-Hakim menyembelih seekor kambing sekali lagi. Kali ini dia menyuruh Luqman Al-Hakim mengeluarkan dua keping daging yang paling menjijikkan. Sekali lagi Luqman Al-Hakim yang bijaksana itu pun mengeluarkan lidah dan hati kambing. Beliau memasak dan menghidangkannya.
Tuannya berasa hairan dengan perbuatan Luqman Al-Hakim itu. Lalu dia memanggil dan bertanya kepada Luqman.

“Wahai  Luqman, bila saya meminta engkau mengeluarkan dua keping daging yang paling baik, engkau mengeluarkan dua keping lidah dan hati. Sekarang ini saya meminta engkau mengeluarkan dua keping daging yang paling menjijikkan, engkau mengeluarkan lidah dan hatinya juga. Bolehkah engkau terangkan apa maksudmu?”.

“Wahai tuan, memang lidah dan hati itu adalah dua bahagian yang paling baik jika seseorang itu PANDAI memeliharanya. Akan tetapi jika seseorang Itu TIDAK PANDAI memelihara dan mengawalnya, maka kedua-duanya boleh membinasakan dirinya. Hati dapat menimbulkan niat yang ikhlas dan baik. Ia boleh menimbulkan niat yang buruk dan jahat, curang dan dengki. Lidah pula boleh menuturkan kata-kata yang baik dan manis. Ia juga boleh memberi pengajaran kepada manusia. Sebaliknya ia juga boleh mengeluarkan kata-kata yang kotor dan keji. Ia juga boleh menyebabkan permusuhan sesama manusia. Disebabkan lidah, manusia berperang dan bunuh dan membunuh.”

Begitulah hikmahnya di sebalik penciptaan hati dan lidah. Di situlah letaknya nilai sebagai hamba ALLAH..

Berusahalah menjaga hati dan lidah kita. Bak kata orang ‘Dari mata turun ke hati’.. Tapi kita ubah sikit  ‘Dari hati, terbit di lidah.” (^.^)

***

Di akhir pembacaan, saya terjumpa satu riwayat :
" Seorang didatangkan pada hari kiamat lalu dihumban ke dalam neraka, maka terburailah segala isi perutnya, kemudian diputarkan sepertimana keldai mengelilingi pengisar air. melihat keadaan ini ahli neraka berhimpun padanya dan mereka berkata : Wahai fulan! Tidakkah engkau mengerjakan amar ma'ruf dan nahi mungkar. Orang itu menjawab : Ya! Sememangnya dahulu aku menyuruh perkara ma'ruf tetapi aku tidak melakukannya dan aku menegah kemungkaran tetapi aku melakukannya."
(Riwayat Al-Bukhari)

Lindungi kami ya ALLAH..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan