Halaman

Jumaat, 12 Oktober 2012

Travelog Iman Seorang Doktor (3)

Sunyinya waktu pagi ni. Teringat zaman kampus dulu. Waktu macam ni dah bersiap pergi ke kelas. Bersenam, setiap hari (berjalan kaki) dari rumah sewa ke kampus. Alhamdulillah, menyihatkan. Sekarang bila dah lama tinggalkan rutin harian ni, badan pun dah sakit2. Kat sini nak berjalan waktu pagi sorang2, sunyi..tak ramai orang lalu lalang.  Tak sibuk  macam jalan di Penang. Nak berbasikal, jarang sangat dah buat. Jadi nak mengisi waktu macam ni, selalunya buat kerja rumah, baca buku, ataupun online. Suka tengok status adik2 di kampus….boleh update perkembangan mereka juga.

Cepatnya masa berlalu. Dah 3 bulan saya bercuti. Bertanya kepada kawan yang dah bergraduasi, tengah buat apa sekarang? “tunggu pokok anggur berbuah”. Jawapan yang bagus, sesuai dengan kami student Agro…hehe. Belum ada rezeki untuk dapat kerja. Ikutkan banyak iklan jawatan kosong, dah isi. Tapi rezeki tu kuasa ALLAH. Tak boleh nak salahkan sesiapa. Yang penting usaha. =)

Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Dia juga yang menyempitkan (bagi sesiapa yang dikehendakiNya); akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu). (Saba’ : 36)

***

Travelog Iman Seorang Doktor (3) fokus saya sebenarnya. Teringat kepada sahabat2 saya yang ambil jurusan perubatan di PMC, USM Kubang Kerian yang akan menduduki peperiksaan minggu hadapan. Sekarang mereka sedang bertungkus-lumus bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan. Semoga dipermudahkan urusan kalian.

Satu bahagian dalam buku ini mengingatkan saya kepada sahabat2 saya ini.

Doktor Muslim dan Doktor non Muslim

Pandangan saya sebelum ini waktu kecil2 : ‘Ramainya Dr yang berbangsa cina, sangat sikit Dr Melayu. Mereka ni rajin sebab tu pandai, dapat jadi Dr.’

Sekarang : ‘Alangkah baiknya, ramai Dr Muslim daripada Dr non Muslim.’
Dr Muslim (definisi saya) ialah seorang Dr yang mengamalkan cara hidup Islam keseluruhannya. Menjaga hak ALLAH dan hak sesama makhluk. Bukan Islam pada nama atau keturunan.

Apakah yang membezakan Dr Muslim dan non Muslim.

Kerajinan?  Mereka sama2 rajin sehingga berjaya menjadi Dr.

Keberanian ? Semua Dr mesti berani.

Disiplin? Mesti ada.

Dr. Khalid bin Abdul Aziz Al-Jubair, mengatakan dalam bukunya. Inti perbezaan yang sekali gus membezakan kelebihan Dr Muslim dan non Muslim ialah Dr Muslim ini menaruh harapannya kepada ALLAH yang mana tidak mungkin dilakukan oleh Dr non Muslim. Hebat bukan? Adanya ALLAH dalam setiap jiwa manusia yang beriman sekali gus membezakan manusia hebat yang tiada ALLAH dalam jiwanya. =’)

Jika niat seorang Dr Muslim itu tulus kerana ALLAH, dia akan segera menghadap ALLAH dengan berharap kepadaNya, meminta pertolongan kepadaNya, merayu dan berdoa kepadaNya. Semua ini bersumber daripada rasa takutnya kepada ALLAH.

Perbezaan ini ibarat senjata ampuh yang berada dalam genggaman seorang Dr Muslim. Jika dia menggunakannya dengan bersungguh2, senjata tersebut akan mempunyai kebarangkalian yang besar dalam menyembuhkan pesakitnyaa dengan izin ALLAH. Rasa takut (berhati-hati) dalam merawat pesakitnya. Seorang Dr Muslim yang berhati-hati melaksanakan tanggungjawabnya, hubungannya dengan ALLAH akan semakin kuat. Hubungan tersebut membentuk harapan, memohon pertolongan dan ketundukan, maka ALLAH akan membimbingnya dan memudahkan urusannya.  Begitulah betapa pentingnya menjaga hubungan dengan ALLAH. Seorang Dr Muslim akan sentiasa mendoakan pesakit dalam doa dan tidak merasa bangga diri atas hasil baik yang dia dapatkan.

"Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila dia berdoa kepadaNya dan yang menghapuskan kesusahan, serta menjadikan kamu pengganti (umat-umat yang telah lalu) mendiami dan menguasai bumi? Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati (nikmat Allah itu)." (An-Naml : 62)

Dr Muslim yang sentiasa berusaha memperbaiki hubungannya dengan ALLAH. Bukan sahaja dalam urusan merawat pesakitnya sahaja, dia mengamalkan cara hidup Islam yang diajar Rasulullah s.a.w seperti yang digariskan dalam Al-Quran. "Ruqyah". Di samping ubat-ubatan yang dibekalkan kepada pesakit, adalah baiknya Dr bekalkan juga ayat-ayat ruqyah kepada pesakit untuk diamalkan. Ramai Dr, mahupun orang2 yang menderita sakit yang melupakan fadhilat ruqyah ini. Begitu juga dengan orang2 yang melawat orang sakit, bacalah ruqyah dengan membaca Al-Fatihah, Al-Mu’awwizat (Surah Al-Falaq dan An-Nas) dan doa2 yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Ingatkan lah kepada orang yang sakit banyak kan berzikir kepada ALLAH daripada merungut kerana sakitnya.

Ali bin Abi Thalib berkata :


"Jika engkau sabar, takdir akan terus berjalan dan engkau mendapat pahala. Sedangkan jika engkau merungut, maka takdir pun akan terus berjalan pula dan engkau mendapatkan dosanya."


Sekiaranya ALLAH mengizinkannya kembali sihat, maka mereka itu telah mendapat dua balasan. Pahala atas kesabarannya dan pengharapannya, serta balasan berupa kesihatan. Namun jika ALLAH mentakdirkan lain kepada orang tersebut dengan tidak memberikan kesembuhan kepadanya, maka dia akan mendapat pahala dari pengharapan  dan kesabarannya itu.***
Alhamdulillah, selesai sudah Travelog Iman Seorang Doktor. Tidak semua isi saya kongsikan. Sekadar perkongsian ringkas dari saya. Untuk keseluruhan isinya, boleh la anda miliki buku ini dan membacanya. insyaALLAH sangat bermanfaat. Di rumah mak dan kakak saya pun turut membacanya. Ok, selamat membaca. =)


***

Kepada sahabat2 yang menduduki peperiksaan minggu hadapan, teruskan usaha. Saya bukan dalam bidang kalian, mungkin saya tidak mengerti perit usahanya. Hanya doa mampu saya kirimkan untuk kalian. InsyaALLAH kelak akan lahirnya Dr Muslim (definisi saya) dan saya harapkan sebahagian daripada mereka itu adalah kalian. Amin.

Sedikit bingkisan  buat kalian.

Dr Muslim itu,
Menguasai segenap bidang keilmuan dan profesioanlismenya,
Mengikuti perkembangan bidang kepakarannya,
Selalu berusaha sekuat tenaga mengembangkan kemahirannya,
Sentiasa siap mengorbankan segala hal yang paling mahal dalam hidupnya.

Dr Muslim itu,
Tidak pernah merasa tinggi hati,
meskipun dia mempunyai tingkat akademik tertinggi.
Tidak jemu menuntut ilmu,
meskipun dia telah banyak memakan asam garam dalam kariernya.
Tidak pernah putus asa atau bosan, 
Meskipun payah meniti liku perjuangannya.

Dr Muslim itu,
Hatinya sentiasa takut dan harap kepada ALLAH,
Kerana itu sumber kekuatannya.
Hatinya tulus, 
Ikhlas menuntut ilmu kerana ALLAH
Sejak mula dia menuntut ilmu.
Hatinya tenang,
kerana hatinya sentiasa mengingati ALLAH
Hatinya bahagia,
sehingga mampu membahagiakan setiap jiwa yang berada disampingnya.

Kuncinya hanya satu,
ALLAH sentiasa dekat di hati Dr Muslim itu.


***


Wassalam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan